Un viatge per l’Univers


Quan vaig sortir de casa, vaig rebre un missatge que m’informava que m’havien escollit per participar en un viatge per l’Univers. Havia participat en un sorteig que organitzava la “Nasa”.

Estava tan emocionada que no m’ho vaig pensar dues vegades.

Vaig agafar el primer avió que marxava cap als Estats Units i tan ràpid com vaig poder em vaig dirigir al lloc on  m’indicava el missatge.

Un cop arribada al punt de trobada, amb els altres companys seleccionats vam agafar totes les provisions necessàries per participar en la gran aventura.

Vam marxar aquella mateixa tarda amb el coet “Soyuz”, un cop tots a bord del coet, va començar el conte enrere: 10… 9… 8… 7… 6… 5… 4… 3… 2… 1… Amunt!

 

Veure la Terra des del coet va ser molt emocionant i espectacular, es veia tota la seva atmosfera. La Terra és el 3r planeta respecte el Sol. És el planeta més gran dels 4 planetes terrestres del sistema solar.

Hi habiten milions d’espècies entre elles els humans; hi és l’únic astre on se sap que hi ha vida.

 

A 6,8×105 km respecte la Terra trobem la Lluna que es va allunyant junt amb la Terra. La Lluna és l’únic satèl·lit natural de la Terra, és el cinquè satèl·lit més gran del sistema solar. No té llum pròpia, reflecteix la llum que rep del Sol. 

 

És el 2n dia ara anem cap a Venus és el segon planeta més pròxim al sol. La temperatura de la superfície de Venus és de prop de 460ºC i la seva òrbita al voltant del sol dura 224,7 dies terrestres.

El planeta s’anomena així en honor a Venus, la deessa romana de l’amor. 

 

En aquests moments ens estem dirigint cap a Mercuri, el planeta més proper al Sol i el més petit de tot el sistema solar. Fa una volta al Sol cada 88 dies terrestres. El 60% de la superfícies de Mercuri es compon de cràters. No té cap satèl·lit natural i gairebé no té atmosfera.

 

De lluny veig el Sol i és enorme i imresionant. Estem passant molta calor. 

El Sol és un estel situat al centre del sistema solar. La Terra i tots els altres planetes del sistema solar orbiten al seu voltant.

 

Ja hem vist la Terra, la lluna, el Sol, Mercuri i Venus a una certa distància.  

 

Amb els meus companys estem veient Mart ens trobem a 7,9×107 Km respecte la Terra.

Mart és el 2n planeta més petit del sistema solar, després de Mercuri. Sovint se’l descriu com al “planeta vermell” o “planeta roig” a causa de la seva aparença vermellosa. El seu nom bé del déu romà de la guerra Mart.

 

El cinturó d’asteroides es troba 2,4×108 Km respecte la Terra. Hem xocat amb un asteroide, però per sort no ens ha fet mal i s’ha desviat.

Des de molt lluny ens sembla veure un cos rodó, diuen que és un planeta nan i ens ha vingut al cap que podia ser Ceres ens hi hem acostat i sí, ho és! 

El cinturó d’asteroides és la regió del sistema solar que es troba entre les òrbites de Mart i Júpiter. Està format per asteroides i planetes menors. 

 

Anem avançant i cada cop més ens anem apropant als últims planetes del sistema solar ens queda Júpiter, Saturn, Urà i Neptú.

 

Estem arribant al cinquè planeta, Júpiter que està a 6,7×108 Km respecte el nostre planeta.

És molt gran, he quedat impresionada, no havia vist mai una cosa com aquesta. 

Júpiter fa 11 vegades la Terra. És el planeta amb major massa del sistema solar. Té una taca vermella. La Gran Taca Vermella és una zona de tempestes. És un enorme remolí de gas, una tempesta fortíssima, que dura des de fa 300 anys. Rep aquest nom en honor al déu suprem i déu del llamp romà.

 

De lluny veig Saturn, ens i estem acostant… Ja hi hem arribat, ara mateix estem just a 1,5×109Km de la Terra. Saturn és el 6è planeta del sistema solar respecte el sol i el segon més gran del sistema solar. És també com Júpiter un gegant gasos. Té un sistema d’anells que consisteixen principalment en partícules de gel. Té 89 satèl·lits. El seu nom prové del déu romà de l’agricultura.

 

El cap d’una bona estona ens trobem just davant d’Urà a 3,0×109 Km del nostre planeta. Observant i apuntant tot el que pensem d’aquest planeta blau curiós.

Podem observar els anells i un “núvol” brillant a l’hemisferi nord. Urà és el 7è planeta respecta el Sol i el 4t amb major massa del sistema solar, és un gegant gelat com Neptú. El seu nom ve del déu romà del cel, Urà.

 

Amb molta alegria els amics i jo estem esperant que arribi el vuitè i últim planeta del sistema solar.

A 4,3×109 Km de la Terra, en veure Neptú ens quedem bocabadats, tots ens pensàvem que era més petit però a la realitat és més gran del que ens pensavem.

Neptú és el 8è planeta i també el més llunyà del sistema solar. Neptú té anells com Urà i Saturn. Aquest planeta és un gegant gelat. El nom li ve del déu romà dels oceans.

 

Quan ens hem despertat hem vist un cometa enorme. Un cometa és un cos celeste sòlid semblant amb una òrbita molt el·líptica.

 

Quan ja havien passat unes quantes hores hem acordat anar a visitar un planeta nan, quan ens hi estavem aproximant tots hem vist que en aquell planeta hi estava a punt de xocar un meteorit i hem decidit engegar motors i marxar corrents. 

 

Un meteorit és un cos natural originat amb l’espai exterior que sobreviu l’impacte amb la superfície terrestre. La majoria dels meteorits deriven de petits objectes astronòmics anomenats meteoroides. 

 

Ja comencem a veure el principi de la Via Làctia. Ens acostem cap a les nebuloses, quan estem en el seu interior veiem que hi una nebulosa coneguda a 3,6×1016 Km repecte la Terra, la nebulosa de Cap de Cavall. 

A dins està ple d’estrelles és com si estigués en un somni! Això és molt bonic. 

 

Una nebulosa és la regió del medi interestel·lar format per gas i pols. A les nebuloses més grans és on i neixen les estrelles. I en les més petites on es moren. 

 

Ja és el 3r i últim dia ja estem super allunyats de la Terra. Fa 3 hores que hem sortit de la Via Làctia. Veiem diferents galàxies molt llunyanes que estan a 1,0×1020 Km de la Terra.

Una galàxia és un conjunt d’estrelles, planetes, pols còsmica, energia… Units gravitatòriament en una estructura més o menys definida.

 

El viatge de tornada se m’ha fet una mica més llarg que el d’anada, era molt tard i ja tenia son, tot i això, m’ha semblat encara més interessant perquè he pogut observar altre cop tot el que forma el sistema solar. Aquest viatge m’ha agradat moltíssim i desitjaria tornar-lo a repetir un altre dia. El descric com: espectacular, divertit, emocionant i èpic.. En resum que m’ho he passat genial observant tot el que forma el sistema solar i també perquè he fet nous amics i grans amistats. He fet moltes fotos i he gravat molts vídeos per ensenyar a tots els meus familiars i amics. 

 

JA HEM ACABAT EL NOSTRE VIATGE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Mireia Samsó Ribas i Laia Roman Torres.

Foto portada: Marc Vendrell