“Sobre la tirania”. La lectura de Batxillerat a Història del Món Contemporani


L’alumnat de primer curs de Batxillerat de la Modalitat de Ciències Socials ha iniciat el curs amb la lectura compartida i comentada de la darrera obra de Timothy Snyder (Ohio, 1969) “Sobre la tirania”.
El professor d’Història del Món Contemporani, Sr. Josep Mª Lluró, ha escollit un llibre breu, sintètic sobre els perills del populisme; sobre la fragilitat de la democràcia en diversos àmbits del món que suposa, a més, una ’alerta sense pal·liatius a l’amenaça que suposa l’inquilí actual de la Casa Blanca per a la convivència. Algú l’ha anomenat un llibre de consells perquè l’autor n’elabora una llista detallada sobre política o bé cultura (“Distancia’t d’Internet, llegeix llibres”).
La conveniència de la tria de “Sobre la Tirania” per a la matèria d’Història del Món Contemporani rau en la tesi de l’autor sobre el fet que la Història ens serveix d’advertència, Es tracta d’un petit manual per combatre l’autoritarisme mitjançant ensenyaments extrets de la història europea del segle XX, elaborat per aquest historiador, professor de Yale.