L’alumnat de Secundària va participar d’activitats diverses, durant el dia de celebració a l’escola i en dies previs i posteriors. A continuació, una breu referència de cadascuna d’elles:
Fahrenheit
Amb l’argument de la novel·la Fahrenheit 451, de l’escriptor nord-americà Ray Bradbury (1920-2012), com a pretext (un món distòpic en què els bombers en comptes d’apagar incendis els provoquen), alumnes i professors han decidit aquests dies previs a la diada de Sant Jordi quin llibre salvarien en l’hipotètic cas que un dia aquesta distòpia es fes realitat i n’haguessin d’escollir un de la seva pròpia biblioteca.
Tots els alumnes de Secundària han inclòs la coberta del llibre impresa en petit format a dins de la silueta gegant d’un llibre obert. D’aquesta manera, hem creat un llibre de llibres, un gran “Mosaic Fahrenheit”, les tessel·les del qual són tots i cadascun dels llibres salvats.
La silueta ha auspiciat el certamen literari que s’ha dut a terme divendres 21 d’abril a la Biblioteca de l’escola.
Epigrames i Aforismes
Seduïts per l’art de la paraula justa, els alumnes han escollit una cita de l’antiguitat clàssica o d’algun autor significatiu per a ells i n’ha fet un disseny en una cartolina A3. Quan estiguin tots acabats, es durà a terme un concurs. Els guanyadors podran traslladar a les finestres de la classe els seus dissenys, amb els retoladors especials a tal efecte. Dissenyaran les cites o els epigrames clàssics com més els agradi, seguint el model de la cartolina.
Mots encreuats
Hi ha autors que fan girar tota la seva obra al voltant d’un lloc geogràfic concret. Alguns contextualitzen els textos al seu lloc de naixement, d’altres arriben a un lloc nou, d’adopció, des d’on situen les seves narracions o poemes. Fins i tot n’hi ha que se n’inventen un de propi per poder-hi situar els seus personatges.
A partir d’aquesta idea, combinada amb la part més lúdica de la literatura i les lletres, els alumnes de Secundària han creat uns mots encreuats al voltant dels espais i els mons literaris de diversos autors. De la Lisboa de Pessoa al Macondo de García Márquez, passant per la Sinera d’Espriu, el comtat de Yoknapatawpha de Faulkner o l’Empordà de Josep Pla, fins a 20 propostes al voltant de les quals Subirats i Castellet d’una banda, i Mediona i 4t. d’ESO de l’altra, s’han intercanviat els seus mots encreuats.
Per altra banda, i coincidint amb la celebració de Sant Jordi, tot l’alumnat va col·laborar en el marc de l’esmorzar solidari de cada any, amb la campanya de l’Hospital de Sant Joan de Déu d’Esplugues “Petits Valents” realitzant aportacions econòmiques voluntàries durant l’estona d’esbarjo del dia 21 d’aril.
Després de l’estona del pati, l’alumnat d’ESO va seguir amb atenció les exposicions dels seus companys de segon de Batxillerat que els van resumir els treballs de Recerca i van respondre les seves preguntes.
Albert Camp: “És possible un viatge a Mart?
Carlota Castellano: “Fundació Vicens Ferrer”
Biel Giró: “És més econòmic restaurar una moto o comprar-la nova?
Ariadna Quintillà: “Medicaments genèrics o de marca?”
Foix Martin: “Medicaments en el tractament del càncer”
Jordi Torrents: “Aerodinàmica dels avions, respecte el seu centre de gravetat”
Ariadna Pujol: “Vacunes”
Pau Masdeu: “Estudi dels bacteris bioluminescents”
A partir de les 14.00h per a l’alumnat que plega a les 15.00h i a les 16.00h per a l’alumnat de primer cicle d’ESO van començar els Certàmens Literaris tradicionals en totes les celebracions de Sant Jordi.
A continuació us detallem els guanyadors de cadascuna de les categories i afegim els textos guanyadors.
14.00: CERTAMEN LITERARI 3r, 4t d’ESO I BAT
16.00: CERTAMEN LITERARI 1r, 2n d’ESO