FATIMA, Philippe Faucon


L’alumnat del grup Mediona va assistir el dijous 8 de març, dia de la Dona Treballadora, al cinema El Retiro en una sessió de Cinema per a Estudiants en V.O per tal de visionar la pel·lícula “Fátima” de Philippe Faucon.

Fàtima és una dona immigrant d’Algèria que viu a França al costat de les seves dues filles: la rebel adolescent de quinze anys Souad i Nesrine, que als seus divuit anys acaba de començar la carrera de medicina. Fàtima no sap parlar bé francès i està preocupada pel futur de les seves filles, que són el seu orgull i alegria, però també la causa que perdi el son. Per poder pagar els seus estudis treballa sense descans com a empleada de neteja i estudia francès en un curs per als estrangers que vulguin aprendre l’idioma. Nesrine, la filla gran de Fatima, se’n va a viure a un petit apartament al costat d’una companya, per així poder estudiar tranquil·la.
Després, Nesrine comença a aïllar-se dels altres joves i decideix només quedar-se a estudiar, mentre la seva companya sortia per les nits. L’endemà, Fatima el porta molt menjar que ella havia preparat anteriorment. Souad, la filla menor, té problemes a l’escola, les seves qualificacions havien empitjorat i no s’esforça per aprendre. Fatima es dirigeix a l’escola de la seva filla per esbrinar el que estava succeint i es troba amb pares dels alumnes que parlaven amb la directora.
Totes les nits, ella escriu els seus pensaments en àrab i expressa que la seva por interior està desapareixent. Més tard, Souad discuteix amb Fatima per sentir-se avergonyida de la seva mare i la veu com una inútil. Nesrine no se sent tranquil·la amb els problemes de la seva família i per veure la seva mare treballar tant. Però un dia, les coses empitjoren quan Fatima pateix un accident que l’obliga a fer repòs. Llavors aprofitarà aquest moment per escriure a les seves filles en àrab, per així poder dir-los tot allò que mai ha pogut expressar en francès.