Com funciona, realment, la selecció natural? Què volem dir quan diem que un grup d’individus s”’adapta” i, en canvi, un altre no ho fa? Quina importància tingué les dimensions de la pelvis dels nostres avantpassats en el nostre procés evolutiu? Quan parlem del crani o del cervell, la mida ho és tot?
El Gran Joc de l’Evolució és una dinàmica expressament dissenyada per l’alumnat de 1r d’ESO amb l’objectiu que ells siguin protagonistes en l’aprenentatge d’un dels temes més importants del currículum de Socials de l’etapa en qüestió: el procés d’evolució del gènere humà.
La dinàmica, lúdica, consisteix en una espècie de joc de rol que dura tot un trimestre i en el qual els i les alumnes seran, alhora, individus concrets de les diverses espècies que ha conegut el gènere homo al llarg dels seus més de 2 milions d’anys d’evolució i, també, investigadors que s’endinsaran, a través de l’observació, la reflexió i la deducció, en les profunditats d’aquest procés tan complex com apassionant.
L’objectiu és assolir un aprenentatge significatiu que consolidi algunes de les característiques fonamentals d’aquest procés, com són la llarga duració en el temps i la imperceptibilitat dels canvis, la importància de l’entorn o el factor de la casualitat.