Certamen literari sant jordi 2016 Secundària


La convocatòria habitual de cada primavera a l’escola convida l’alumnat a escriure en les quatre llengües que s’imparteixen a Secundària: català, castellà, anglès i francès. El treballs presentats havien de ser inèdits, de tema lliure, i no podien estar premiats en cap altre certamen.

El professorat de llengua de Secundària i el Director del centre van formar el Jurat que determinà els guanyadors de les tres categories: Categoria A (alumnat de primer cicle d’ESO), Categoria B (alumnat de segon cicle d’ESO) i Categoria C ( alumnat de Batxillerat).

Es va adjudicar una premi per categoria i llengua més un accèssit en el cas de llengua catalana categoria B. Aquests premis consistien en vals per adquirir llibres a la llibreria Odissea de Vilafranca.

 

Els guanyadors del Certamen literari  de Secundària d’enguany són els següents:

CATEGORIA  A

 

  OBRA ALUMNE/A
CATALÀ Avui, 23 d’abril Anna  Santamaria
CASTELLÀ Los guardianes de los sueños Joana Cartró
ANGLÈS Nothing is impossible Abril  Borrella
FRANCÈS Un voyage bizarre Sophie Baudach

 

L’Anna  Santamaria va optar per un relat que combinava realisme amb ciència ficció i que se situava entre un institut de Secundària i un cementiri, contenia grans dosis d’intriga i un final inesperat. L’alumna de la classe de Castellet B ja ha guanyat altres convocatòries al centre. És una aficionada a la lectura que manifesta agradar-li molt escriure quan troba la idea però que preferiria no haver de llegir en veu alta .

La Joana Cartró, companya de l’Anna, va optar per un relat en castellà de ciència ficció que partia d’una idea molt original; uns guardians de somnis que feia 300 anys havien rebut l’encàrrec de crear els somnis de tota la gent però…al cap del temps tothom ha deixat de creure en els somnis i ells prenen una decisió inesperada. La Joana és una noia de primer d’ESO a qui agrada molt llegir en català que guarda un gran record de l’obra de John Green “Ciutats de Paper”.

L’Abril Borrella afirma contundent que Res és impossible; ho fa des d’una narració en anglès que se situa entre la segona guerra mundial i el franquisme. La protagonista és una noia molt optimista que creu que és possible canviar la mentalitat de les persones i que, igual com l’autora del relat, ho aconseguirà com tot en aquesta vida: creient fermament en el que ens proposem i lluitant amb tenacitat per assolir-ho.

Sophie Baudach és una alumna del mateix grup que l’Abril, Mediona A, i ella va optar per una llengua que li és molt familiar per acostar-nos al seu relat; una narració realista amb tocs imaginaris que s’esdevé en un estrany viatge en tren al llarg del qual, la protagonista s’imagina tota una sèrie de vicissituds  i accidents que, per sort, només tenen lloc al seu cap i en la seva imaginació.

CATEGORIA  B

  OBRA ALUMNE/A
CATALÀ L’ingredient fonamental Pau Esteve
Accèssit català Entre la vida i la mort Biel Montané
CASTELLÀ La última copa y la última sonrisa Pau Esteve
ANGLÈS The amulet Pau Esteve

 

Pau Esteve va ser el guanyador de la Categoria B en les llengües catalana, castellana i anglesa. És un alumne de quart d’ESO molt aficionat a la creació en general i a la literària en particular des de fa anys; lector, escriptor jove i creatiu en una vessant plàstica, al Pau li ha interessat sempre generar idees i té una especial habilitat per construir móns imaginaris i teixir històries de personatges que sorgeixen de la seva imaginació.

El Biel va compartir seient de guanyador amb el Pau amb una proposta  narrativa que retratava un fet de la realitat que l’impressiona i ens impressiona diàriament: el dolor i l’adversitat que acompanya el camí de fugida dels refugiats siris. El Biel és un alumne de 3r d’ESO que des de fa temps viu pendent de l’actualitat i s’interessa per treure’n l’entrellat; per aquest motiu va escollir el relat d’una família síria; concretament de dos dels fills que viuen experiències diferents i doloroses per aconseguir superar una realitat tràgica.

CATEGORIA  C

  OBRA ALUMNE/A
CATALÀ Diumenge 6 de febrer de 2016 Marina Just
CASTELLÀ El dolor és transitorio, el orgullo es para siempre Ariadna Pujol

 

A la Categoria corresponent a l’alumnat de Batxillerat, dues noies es van distingir en llengua castellana i catalana.

La Marina Just, alumna de segon de Batxillerat Científic va optar per un tema realista situat en un bar i protagonitzat per estudiants que conversen sobre la seva realitat i el seu futur i són observades per una tercera persona que adopta el punt de vista narratiu de la trama i de la qual coneixem tots els seus pensaments.

L’Ariadna també cursa el Batxillerat Científic però es troba al primer curs; ella va resultar premiada en llengua castellana amb un text que tenia com a eix vertebrador la superació a partir de la tenacitat i l’esforç. L’escenari escollit per l’Ariadna per situar la trama fou una competició esportiva de natació.

El lliurament de premis va tenir lloc el dia de Sant Jordi al matí a la Biblioteca de l’Escola i els relats van ser llegits en veu alta pels seus creadors o pels membres del Jurat.

¸
¸
Ú
Ú