La 28ena edició del Saló de l’Ensenyament (22-26 de març) va comptar amb 175 expositors que ocupaven la totalitat del palau 2 del recinte de Montjuïc, on hi havia diversos serveis d’informació, assessorament i orientació que ofereixen els centres universitaris, superiors, complementaris, de formació professional i d’idiomes. Una vegada més, el saló ha donat a alumnes i pares tota la informació necessària en pocs dies i en únic recinte per tal que puguin decidir la millor opció per al seu futur acadèmic i professional.
El certamen comptava amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament i del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, que, mitjançant la participació de la Secretària d’Universitats i Recerca, van informar els visitants sobre les opcions de formació existents en l’actualitat i es va habilitar un espai específic d’orientació sobre les beques o ajuts disponibles.
El Departament d’Ensenyament va reforçar el paper de l’orientació amb dues novetats: un recorregut d’orientació recomanat i unes xerrades informatives sobre els diferents ensenyaments postobligatoris. Durant el Saló, el Departament va presentar l’oferta per al proper curs dels estudis de formació professional, batxillerat, escoles oficials d’idiomes (EOI), Institut Obert de Catalunya (IOC), centres de formació de persones adultes, Programes de Formació i Inserció (PFI), ensenyaments artístics i ensenyaments esportius.
Pel que fa al recorregut d’orientació recomanat o guiat, s’iniciava amb un vídeo-tutorial, seguit de la visita guiada que acabava a l’espai d’orientació individualitzada. Així mateix, sota el nom d’El Departament informa, Ensenyament proposava als visitants xerrades per a grups de fins a 50 persones sobre els diferents ensenyaments postobligatoris, amb continguts clau d’orientació útils per als alumnes a l’hora de triar els estudis.
De la seva banda, l’estand del Consell Interuniversitari de Catalunya es va transformar, enguany, en l’espai oficial de l’Accés de la Universitat i com a gran novetat es presentà el nou web ‘Canal Universitats’, que ofereix el llistat oficial de tots els estudis universitaris que es poden cursar a Catalunya.
També s’incorporà informació sobre l’accés a la Universitat, la preinscripció i les matrícules, les Proves d’Accés a la Universitat, així com de totes les eines disponibles per facilitar la tramitació de l’accés a la universitat (Accesnet, Posa’t a prova, simulador de notes i simulador de preus universitaris). L’altra gran novetat era un espai específic on es podia rebre informació de totes les beques i ajuts disponibles. En aquest sentit, especialistes de l’Agència d’Ajuts Universitaris i de Recerca, l’AGAUR, atenien de forma personalitzada als estudiants que ho sol·licitaven.
El Departament d’Ensenyament va habilitar un espai en el qual s’informava dels cicles formatius vinculats al sector industrial. Les noves tecnologies també hi eren presents mitjançant l’Aula de Tecnologies Multimèdia, una sèrie d’activitats organitzades pel Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM), adscrit a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
